Dialect

De mevrouw kwam me tegemoet lopen. Ze droeg een wat versleten jas over een lange broek en geen sokken in haar schoenen. Ze had een bos haar als die zangeres Susan Boyle uit Britain’s Got Talent, leek een beetje warrig en liep moeizaam met een kruk, waaraan ook nog een boodschappentas zwabberde. Toen ze me zag, bleef ze staan en keek me strak aan. ‘Goedemorgen’, groette ik bij het passeren. ‘Goedemorgen, meneer Willemsen’, antwoordde ze. Ik bleef ook staan, verbaasd, en probeerde haar gezicht te plaatsen. Het was niet zozeer dat ze me kende (waarvan, dat legde ze me daarna uit) wat me verraste, maar meer haar stem. Ze sprak opmerkelijk beschaafd Nederlands. Dat had ik in eerste instantie niet bij haar gezocht, toen ik haar tegenkwam. Ik had deze mevrouw wat stereotype in de ‘dialecthoek’ geplaatst, me laten leiden door haar uiterlijk. En ik had veel beter moeten weten: ik ken een donkere man die zó allemachtig plat Steenwijks praat, waarmee alle (voor)oordelen in één keer overboord kunnen. Zeker niet altijd is de eerste indruk de beste, zo blijkt maar weer eens ten overvloede.

Gek hoe je in bepaalde situaties bijna automatisch bepaalde associaties legt als je met onbekenden in aanraking komt. Je fantaseert een bepaald beroep bij iemand of een bepaalde welvaart, of juist het ontbreken daarvan, of ze getrouwd zijn, kinderen hebben of toch vrijgezel. Kent u de cabaretscene nog van Gerard Cox die als presentator van het fictieve radioprogramma ‘Geen Ja Geen Nee’ kandidaat Frans Halsema aan de telefoon had. ‘U spreekt met Van Gelen’, zei Halsema, met zo'n vet ZuidLimburgs accent met de zachtst denkbare G. ‘En vertelt u eens meneer Van Gelen, waar komt u vandaan?’ Antwoord: ‘Uit Leeuwarden, dat kunt u wel horen zeker?’

Toen ik bij mijn kantoor aankwam zag ik een jong stel zitten, ze moesten allebei nog dertig worden, schatte ik in. Hevig verliefd, het onderlinge geluk stráálde er van af. Ze waren er uit, zeiden ze tegen mij: ze hadden de laatste jaren hard en veel gewerkt, extra gewerkt zelfs, omdat ze spaarden voor een eigen huis. En nu was het zo ver, wat hen betrof. Ze vertelden mij hoe lang hun financiële polsstok was en naar wat voor huis ze op zoek waren.
Het meisje sprak accentloos Hooghaarlemmerdijks, zoals dat vroeger heette. Ze articuleerde goed en elk woord dat haar mond verliet was duidelijk en verstaanbaar. Haar vriend daarentegen sprak Steenwieks, zonder ook maar één Hollands woord ertussen. Zij wilde een huis met een tuin, hij een ‘uus mit een tuun. Zij wilde een badkamer met ligbad, hij een badkaemer mit een bad om in te lig’ng. Zoiets.
Het was verrukkelijk om die twee met elkaar en tegen mij te horen praten. We maakten wat afspraken en ze verlieten het kantoor, hand-in-hand, en hij hield de deur hoffelijk voor haar open – ‘goat ie moar eerst’. Een tijdje later kon ik ze bellen, ik had wat gevonden waarvan ik dacht dat het bij ze paste. We spraken buiten bij de woning af. Ze stonden er al toen ik eraan kwam. Ze oogden vermoeid, zei ik hen. Dat kon kloppen, beaamden ze, want ze hadden nóg meer overuren gedraaid. ‘Om het geld’, zei zij, ‘om de cent’n’, verduidelijkte hij. We maakten een rondgang door tuin en huis. Ze waren met name verliefd op de bovenverdieping, op de grote badkamer-met ligbad én op de grote slaapkamer, aan de achterzijde van het huis. Deze kamer had twee schuifdeuren naar een balkonnetje, met uitzicht op de tuin. ‘Hier zie ik mijzelf wel tot rust komen’, droomde zij wat voor zich uit. ‘Hier kan ik zo in sloap donder’n’, vertaalde hij.
Toen we beneden waren, vroegen ze mij, of ze nog eens met z’n tweeën door het huis mochten lopen. Dat kon natuurlijk. Ze stommelden achter elkaar de trap op naar boven en ik ging aan een tafel zitten, wat werken op mijn Ipad. Na een kwartiertje vond ik het verdacht stil in huis en ging poolshoogte nemen. Ik vond de jongen en het meisje in de grote slaapkamer, met de schuifdeuren naar het balkonnetje open. Ze lagen op bed, zonder schoenen, lekker tegen elkaar aan, en ze sliepen...
 
<a href="https://nl.freepik.com/vrije-foto-vectoren/bloem">Bloem foto designed by Freepik</a>